Hardloopstijlen: Welke is het meest geschikt voor jou?

Wat is de beste manier van hardlopen?

Heb jij wel is bij een hardloopwedstrijd langs de zijlijn staan kijken? Is je dan ook opgevallen dat er veel verschillende manieren van hardlopen zijn? De een rent keurig rechtop, de ander lijkt bijna voorover te vallen. En moeten je benen nu keurig netjes naar achter, of mogen ze wat van links naar rechts bewegen? De grote vraag die heerst. Is er nu een manier beter dan de ander? En waarom? Om antwoord te geven op die vraag is het goed om eerst de meest gangbare loopstijlen door te nemen.

 

 

Train om beter te kunnen hardlopen, zonder meer hardlopen!

Pose Running

Bij deze stroming leun je meer naar voren. Het is meer een vallende beweging, je doet dus inspraak op je valreflex. Je maakt kortere paslengtes en daardoor heb je een hogere stapfrequentie. Je knie komt niet achter je lichaam en je land op de bal van je voet. Knieën blijven ook licht gebogen. Je trekt je voeten onder je heupen omhoog en niet achter je billen. Je landt op de bal van je voet.

Chi Running

Hierbij worden de centrale bewegingsprincipes van Tai Chi en hardlopen gecombineerd. Je krijgt een bepaalde hardlooptechniek waarbij je meer bewust en mindfull loopt. Je loopt in een hogere pasfrequentie maar wel met ontspannen ledematen. Het is ook hier, net als bij Pose Running weer een vallende beweging. Maar ditmaal waarbij je jouw lichaamszwaartekracht voor jou contactpunt met de grond krijgt. Op dat punt neemt de zwaartekracht het over en krijg je een gecontroleerde valbeweging.

Bk running/ traditioneel rennen

Bij deze loopstijl ren je meer rechtop. Je maakt nu juist gebruik van de strekking van je heup. Die strekking heb je nodig om jou naar voren te duwen. Je maakt grotere passen en hierdoor heb je minder energieverlies. Denk maar aan een schommel, het punt waar het jou de meeste energie kost is bij het uiteinde als jij weer de andere kant op wil schommelen. Daartussen hoef je niet zo veel te doen. Dat is met hardlopen ook zo, elke kering kost energie. Hoe minderen keringen, hoe groter je pas, hoe minder energie jij verspilt. Dit vraagt van jouw lijf wel wat voorwaarden zoals een goed werkende bilspier. Hoe je ervoor zorgt dat je bilspier goed functioneert, maar vooral goed blijft functioneren leer je in een volgende blog.

Barefoot running

Dit is een hele andere stroming. Een manier van hardlopen die voor de meeste mensen wellicht onbekend is. Je rent namelijk of op blote voeten, dan wel, op speciale barefoot schoenen.Het mooie hiervan is dat je op blote voeten geen haklanding krijgt. Het idee is dat je meer rent naar de natuur van de mens en dat is zonder schoeisel. Schoeisel is ook zwaar aan je voeten en dat kan aan de andere kant dus ook weer voor energieverlies zorgen. Dit is wel een loopstijl wat je niet in één keer kan doen. Hiervoor moet je wel trainen en de juiste voorwaarden in je voet creëren. Benieuwd welke? Bekijk het op: https://www.youtube.com/watch?v=2OOJ9AQ1AEg&ab_channel=Dr.AndreoSpina

Welke loopstijl past nu het beste bij mij?

Het antwoord op deze vraag is tweeledig. Het start bij jezelf de vraag stellen: Waarom loop ik eigenlijk hard? Heb ik een specifiek doel waarvoor ik train of wat ik wil bereiken? Het lijkt zo’n open deur, maar je doel kan mede bepalen welke hardloopstijl het beste bij je past. De andere kant van het verhaal is dat een loop- of atletiekvereniging je hierin uitstekend kan helpen. Daar kunnen ze samen met jou kijken welke loopstijl het beste bij je past en hoe jij deze zou kunnen optimaliseren. Laten we eens een paar scenario’s doornemen om de verschillende stijlen van hardlopen wat meer lading te geven.

Stel je loopt veel hardloopwedstrijden en maakt gemiddeld meer dan 30 tot 40 kilometer in de week. We pakken voor het gemak een hardloopstijl waarbij je met het bovenlichaam naar voren rent (chi/pose running) Hierdoor is je paslengte kort. Maar gezien de enorme afstand die jij iedere week af wilt leggen, is het sterk de vraag of dit de meest efficiënte manier is. Je verbruikt namelijk veel energie door de kortere passen. Energiebesparend lopen zoals Bk running/ traditioneel zou misschien geschikter zijn.
Ren jij bijvoorbeeld meer voor ontspanning en richt jij je meer op de natuur en niet op snelheid dan zou je daarentegen heel goed voor Pose of Chi running kunnen gaan. Zoek dus uit waarom jij wilt hardlopen en kijk welke stijl hierbij past en zoek desnoods aanvullend een vereniging op die jou advies kan geven en kan helpen met de hardloopstijl die het beste bij jou past!

 

“Krijg weer vrijheid om zelf verder te kunnen en niet afhankelijk te blijven.”

Anderen bekeken ook: