Zoek
Sluit dit zoekvak.

Het intreden van de Leefstijlcoach

We leven in een maatschappij waarin we continu prikkels te voortduren krijgen en waarmee we constant in de verleiding worden gebracht. Het eten is bijna op ieder gewenst tijdstip van de dag voor handen. Daarnaast is het ook niet ongewoon om bij een tankstation een meters lange rij snoepgoed voorbij te moeten lopen alvorens je pas mag afrekenen. Mede deze factoren hebben een bijdrage geleverd in de problemen met overgewicht die er op dit moment heersen. 12% van de kinderen heeft op dit moment last van (ernstig) overgewicht en het is daarmee heel duidelijk dat het roer om moet.  Er dient een andere koers gevaren te worden.

 

De Leefstijlcoach

Indien alle plannen doorgevoerd worden zal er vanaf 1 januari 2019 de mogelijkheid worden geboden voor het volgen van een leefstijl traject voor mensen met overgewicht. De trajecten zullen worden uitgevoerd door een Leefstijlcoach en zal onder de naam Gecombineerde leefstijlinterventies (GLI) zijn intrede doen. Het doel hierin is om de leefstijlcoach een centrale plek in het zorg en preventie netwerk te geven. Indien er concreet sprake is van een leefstijl component, anders gezegd: werken aan al het gedrag dat invloed heeft op de gezondheid zal dit in eerste instantie worden uitgevoerd door een POH, praktijkondersteuner huisarts. Wanneer het traject bij een praktijkondersteuner huisarts niet afdoende is wordt er doorverwezen naar een leefstijlcoach die verder de diepte in zal gaan onder de noemer gecombineerde leefstijlinterventies.

Het volgen van het traject zal vergoed worden vanuit de basisverzekering. Er zullen gemiddeld 5 miljoen mensen voor in aanmerking komen en dat geeft aan hoe groot de impact en noodzaak op dit moment is. Onderstaand vindt je de belangrijkste kernpunten van het leefstijltraject en de daarbij mogelijke criteria

 • BMI > 30 of > 25 met comorbiditeit /metabool syndroom
 • Metabool syndroom
  – Verhoogd cholesterol en vetzuren gehalte
  – Verhoogde bloeddruk
  – Verhoogd bloedsuikerspiegel
  – Verstoord bloedstollingsfactoren gehalte
  – Verhoogde ontstekingsindicatoren
 • Duur variërend van 3 tot 24 maanden
 • Niet iedereen met overgewicht komt in aanmerking komt in aanmerking voor GLI. Dit kan pas vanaf een matig verhoogd gewichtsgeralateerd gezondheidsrisico volgens de NHG standaard Obesitas


Wat bovenstaand meteen opvalt is de duur waarmee de trajecten worden aangeboden. Men is gemiddeld minimaal 3 maanden bezig en dit kan zelfs worden uitgebreid naar 24 maanden. Nu is het natuurlijk sterk de vraag of men daadwerkelijk zo’n lang traject nodig heeft waar het niet dat men zelf wel weet waar het probleem zit. Doorgaans weten we namelijk wel wat we moeten doen om aan onze gezondheid te werken. Echter is het lastig gebleken om er mee te starten, laat staan om het te kunnen volhouden. Als je weet waar het probleem zit, is het alleen een kwestie van de juiste informatie vergaren waardoor je aan de slag kan gaan. Maar wat als je hier weinig tijd voor hebt? of überhaupt niet de ruimte hebt om er in te gaan investeren? wat kunnen we dan gaan doen?

 

Leefstijlcursus MoVital

Zoals eerder genoemd weten we doorgaans wel wat we moeten doen om aan onze gezondheid te werken. Maar het is lastig gebleken om er mee te starten, laat staan om het te kunnen volhouden. Resultaat is het gevolg van consistentie en daarmee dienen we expertises van beide kanten te gaan bundelen. Jij kent jezelf het beste en weet wat voor jou werkt of heeft gewerkt. Daarnaast herken je zelf het beste wanneer je het lastig krijgt of in de problemen komt. Dit is een volstrekt normaal fenomeen waarop we voorbereid dienen te worden. Het is daarmee zaak om de kennis te delen en tot concrete, haalbare, praktische tips te komen. We bereiden je daarmee in een korter tijdsbestek voor op de grote wereld. De wereld vol prikkels en verleidingen die we dienen te weerstaan.

 

 Kernpunten Leefstijlcursus

Om een aantal redenen denken we dat we een zeer interessant product hebben die tot op zekere hoogte in lijn ligt met bovenstaande, maar op bepaalde vlakken afwijkt en daarmee uniek is. We leren je namelijk praktische tips en leefstijlregels die direct toepasbaar zijn in de praktijk. Door jouw kennis over jezelf te combineren met onze kennis gaan we gebruik maken van jou sterke kanten en gewoontes. Dit kan het proces van veranderen namelijk verspoedigen en ben je beter in staat om het gewenste gedrag te kunnen volhouden.

De leefstijlcursussen zijn het gehele jaar te volgen en zijn overzichtelijk en behapbaar. We hebben het namelijk over een cursus van 5 weken in plaats van 12 weken. Het maakt het daarmee laagdrempelig en je kan op ieder gewenst moment instappen. Dit proces kan versnelt gerealiseerd worden aangezien er geen verwijzing van een huisarts of andere medische specialist nodig is.

Onze aanpak is uniek aangezien we oplossingsgericht denken in plaats van zoeken naar ‘pijn uit het verleden’ Verder heb je geen extra, onnodige kosten van de aanschaf van pillen, supplementen of (oefen)materiaal zoals we dat elders wel zien. We focussen ons op de aspecten die een grote invloed hebben maar weinig inspanning kosten. Anders gezegd:  20% inspanning, 80% resultaat. Hiermee is er geen sprake van constante bewustzijn (mindfullnes) maar streven we er naar dat het op langer termijn ‘ingeprogrammeerd’ is in je systeem (brein) 

Aan het eind van de cursus ben je niet alleen in staat om te starten, maar ben je ook in staat om het te kunnen volhouden. Je krijgt een eigen stappenplan die op jouw lijf geschreven is inclusief crisisplan. Vroeg of laat zal er namelijk een moment komen dat het lastig(er) wordt om het gewenste gedrag te kunnen volhouden. Hier kun je dus maar beter op voorbereid zijn zodat je weet wat je kunt doen wanneer je in de problemen komt.

Elke tip kunnen we uitleggen en verantwoorden op basis van de wetenschap

Nieuwsgierig geworden of benieuwd of deze flexibelere aanpak iets voor jou is? neem dan contact op via www.movital.nl 

Robin Sijbom is vitaliteitscoach bij MoVital. De opleiding tot vitaliteitscoach volgde hij bij Chivo kennisinstituut en deed daarnaast veel kennis en ervaring op bij MoVital onder leiding van vitaliteitstherapeut Peter Hagel. Onder het motto: Het is geen kwestie van positief denken, het is een kwestie van positief voelen helpt Robin graag mensen om meer uit hun leven te halen en de beste versie van zichzelf te worden.

Anderen bekeken ook: