0591-649111 info@movital.nl
Bellenblazen als ademhalingsoefening

Buik- en rugspier oefeningen bij rugpijn

Rugpijn is de meest voorkomende klacht aan ons beweegapparaat en complexer dan een spierzwakte of instabiliteit. Bijna iedereen heeft wel eens rugpijn gehad. Gelukkig gaan de klachten voor de meeste mensen na enkele dagen tot weken weer over. Dat biedt hoop. Toch zien we veel patiënten die langer dan enkele weken rugpijn hebben of zonder duidelijke aanleiding de rugpijn steeds terugkomt. In de meeste gevallen gaat dit zelfs gepaard met wisselende uitstraling in bil of been. Oefeningen op de bal voor corestability bij bijv rugpijn

.
Het lijkt voor de hand te liggen spierversterkende en stabiliserende oefeningen te moeten doen. Stabiliteit en sterkere spieren is toch goed voor de rug? Voorbeelden van de veel voorkomende oefeningen zijn: superman; bekkenbrug; diepe rug en buikspieren oefeningen op een gymbal; planken; etc.. Vaak onder de noemer van corestability. Maar heeft dit zin?
.
.

Je rug is als een fiets(band)

Om dit uit te leggen maken we een vergelijk met fietsen. “Het is een zonnige zondag en je beslist om de fiets te pakken in plaats van de auto. Je kunt wel een beetje beweging gebruiken na een stressvolle week op kantoor. Je loopt naar de garage om de fiets te pakken, maar deze staat achter de auto en beseft dat het lang geleden is dat je hem hebt gebruikt. Na het stof er een beetje af te hebben geblazen pak je de fiets en ga je op weg.
Het gaat zo lekker dat je besluit om een extra stukje te fietsen door het bos, langs weilanden met hier en daar een heuvel. Thuis gekomen pak je een glas water en ploft neer in de tuinstoel, nog even nagenieten van de zon. Je voelt je voldaan en herboren. Dit moet je vaker doen. Je neemt je voor morgen op fiets naar werk te gaan.
.
Uit gewoonte loop je de volgende ochtend naar de auto, maar ziet de fiets en herinnert jezelf aan je goede voornemen. Al snel merk je dat je achterband zacht is. Het fietsen voelt veel zwaarder dan gisteren. Uit angst dat het geen lekke band wordt kijk steeds om naar je achterband en slingert over de weg. Je hebt het idee dat er zelfs een slag in je wiel zit.
.
Met een bezwete rug ben je blij dat je toch veilig op je werk bent aangekomen. Op het werk is het een typisch stressvolle maandag. Iedereen moet jou hebben, maar de dag gaat snel voorbij en kunt eindelijk naar huis. “Oh ja, je band was zacht.” Je wilt naar huis en pakt de fiets, er is immers niks stuk. Gelukkig gaat het iets makkelijker dan vanochtend. Na een tijdje ben je beter geworden in het fietsen met een zachte band. Je hebt een soort houding gevonden om minder op de achterband te leunen en weet je stuur rechter te houden. “
.
Je rug is als de fiets(band). Je band wordt soms zachter waardoor het zwaarder en instabiel voelt. Dit geeft een gevoel van bedreiging (lekke band) en onzekerheid, vertaald als pijn. Door oefeningen ben je in staat beter te fietsen met een zachte band. Het mag duidelijk zijn dat het makkelijker is om de band op te pompen. Het fietsen wordt weer lichter en je kunt makkelijker het stuur recht houden.
.
Meer weten over pijn? Volg onze blogs waar we regelmatig over pijn schrijven.

Hoe pomp je de fietsband weer op?

Er zijn factoren die de band doen leeg lopen en weer vullen. Bij een goede analyse blijkt vaak dat er activiteiten of houdingen zijn waardoor de pijn verergeren of verminderen. Als McKenzie therapeut helpen we jou ontdekken welke factoren dit zijn. Dit is voor iedereen anders. Een bekend voorbeeld is dat door “zitten” bij sommige mensen de band leeg loopt en “lopen” de band weer vult.
.
Eenmaal wetende wat je moet doen is het soms lastig toe te passen in een hectisch leven. Je hebt niet altijd tijd om de band op te pompen. Hier kan een vitaliteitstherapeut helpen. Als vitaliteitstherapeut helpen we jou stress te managen, gewoontes te ontdekken, te doorbreken en te veranderen. Je hebt tijd en ruimte in je hoofd om met regelmaat je band op te pompen en dit vol te houden.
.

Afsluiting

Rug- en buikspieroefeningen moet je vooral doen omdat je ze leuk vindt. De meerwaarde van rug- en buikspieroefeningen bij rugpijn valt te betwisten. Het zorgt er in elk geval voor dat je meer behandelingen bij de fysiotherapeut nodig hebt. Het doel van MoVital is om je met zo min mogelijk behandelingen van de rugpijn af te helpen en dit vol te houden.
.

Herken je de klachten?

Maak dan eerst een afspraak met een McKenzie therapeut voor je begint aan spierversterkende of stabiliserende oefeningen. Maak een afspraak met een vitaliteitstherapeut als je wel weet wat je moet doen maar dit niet kunt volhouden. Klik hier voor het aanvragen van een afspraak.
.
Bron: 
  • Inspiratie van het vergelijk met de fiets hebben we te danken aan McKenzie therapeut H. v. Helvoirt en onderzoeker A. Apeldoorn. Beide zagen we op een internationaal congres van McKenzie therapie. 

Opgave of informatie over McKenzie therapie of vitaliteitstherapie?

8 + 10 =

Anderen bekeken ook:

Wilskracht deel 2: De kledingkast

Het is altijd handig om toegang te houden tot je wilskracht en daarom bespreken we in dit artikel een manier om deze op een praktische manier paraat te houden met je kledingkast.

Lees meer

Welk doel stel je als je wilt afvallen?

Veel mensen hebben in hun leven al een of meerdere pogingen gedaan om af te vallen. Dit gebeurt in de meeste gevallen zelfs ook nog zonder hulp! Het succes zit hem in het feit dat men minder energie (calorieën) binnenkrijgt, dan dat men verbrandt. Lees ook ons blog...

Lees meer

De dag goed beginnen met getup flow

In ons laatste vlog noemen de "Getup Flow". Het herinnert je lichaam aan goed bewegen! Zo centreer je de belangrijke gewrichten in je lichaam en geeft een goede voorbereiding op de dag. In onze vlog#7 vertellen we er meer over. Klik hier voor ons YouTube kanaal om de...

Lees meer
Share This
>