Massage therapie is niet zonder gevaar

Massage kent zijn risico's. Het lichaam is continu bezig met voorspellen of iets veilig is. Het lichaam bewaakt een balans. Als iets uit balans is, reageert het lichaam door bijvoorbeeld spierspanning. Als een spier gespannen is, dan is dat in beginsel om een reden. De spanning weghalen door te starten met massage of dry-needling als therapie is niet zonder gevaar en vaak onverstandig. Het lost het probleem niet op, het verzacht de symptomen op dat moment. Massage en dry-needling als therapie hebben hun meerwaarde, maar wel op het juiste moment.

Na een lange werkdag voel je de spanning in je nek toenemen. Je bent continu aan het draaien met je schouders en probeert het zelf los te masseren. Eenmaal thuis plof je neer op de bank en vraag je je partner om je nek te masseren. Maar ja, die heeft ook een zware werkdag gehad en bedankt vriendelijk. Wat zou een massage nu fijn zijn. ’s Avonds maak je online een afspraak met een fysiotherapeut. Het speelt al maanden en het wordt steeds erger. Op de afspraak vertelt de fysiotherapeut dat je eerst oefeningen moet doen, waarom? Hij kan toch wel gewoon even die spanning met massage, of die wonderlijke dry-needling, weghalen? Dat kan hij doen, maar dat is niet zonder risico.

 

Massage helpt, maar is het ook geschikt als therapie?

Massage verbeterd doorbloeding en helpt ontspannen. Het is een manier om te communiceren met het lichaam. Door druk of trek op huid, spier of bijvoorbeeld fascie krijgt het lichaam informatie. Door rustig (liefst met warmte) lichte druk of trek te geven kun je het lichaam kalmeren. Als iemand overstuur is werkt een knuffel, het kalmeert. Tenminste, als het veilig is. Als er een tijger aan komt, is een knuffel niet altijd handig. Je wordt niet altijd beter van een knuffel.

Waarom massage of dry-needling als therapie risico’s kent

Een spier wordt aangestuurd door het lichaam en spant niet zomaar aan. Anders gesteld, als een spier aangespannen is probeert het lichaam jou iets te vertellen. Het is wel zo netjes hier even naar te luisteren en niet gelijk de kop in te drukken. Normaal gesproken wil het lichaam jou ten alle tijden beschermen. Dat doet het lichaam niet door het erop aan te laten komen. Als het lichaam voorspelt dat een lichaamsdeel in gevaar komt, handelt het lichaam hier alvast na. Veiligheid eerst! Deze voorspelling doet hij niet alleen door sensoren in het lichaam, eerdere ervaring en kennis spelen ook een belangrijke rol.

De vraag is of deze voorspelling terecht of onterecht is. Is het over bezorgdheid of dreigt er echt gevaar? Als een toren uit balans is en dreigt om te vallen, dan is het fijn dat er kabels zijn om dit te voorkomen. Het ontspannen van deze kabels kan meer schade geven. Eerst maar even kijken of je de toren recht kunt zetten en kunt versterken.

Komt de spierspanning na massage terug? Dan is het misschien tijd om even verder te kijken dan alleen de spanning. 

 

Je hebt gen verwijzing nodig en kunt direct een afspraak reserveren in ons online agenda!

 

Welke bedreiging ervaart het lichaam?

Het lastige is dat het lichaam op meerdere manieren een bedreiging kan ervaren. Een verstuikte enkel of te veel stress (kracht) op de rug bij tillen zijn voor het lichaam bedreigend. Je rug kan maar een maximaal hoeveelheid kracht hebben. De bedreiging kan ook komen door andere verborgen stressoren als lichaamsbeeld, relatie, werk, financiën, voedingskeuze, eenzaamheid, etc. Hier is de fysiotherapeut niet in geschoold en vraagt een andere expertise zoals bijvoorbeeld een vitaliteitstherapeut of psycholoog.

Als eerste moet de fysiotherapeut beoordelen of dit wel zijn of haar expertise is. Hier wel van uitgaande is de vraag: “Wat probeert het lichaam te beschermen en is dit een gepaste maatregel?” Bij een botbreuk of spit (acute rugpijn bij tillen) spannen spieren aan om te voorkomen dat de mogelijke schade erger wordt. Het is een gepaste maatregel! Beginnen met masseren of dry-needling zonder te weten wat de spier probeert te beschermen is buitengewoon onverstandig.

Het verschil tussen een professional en amateur

Het belangrijkste is de anamnese, een intakegesprek waarin de fysiotherapeut duidelijk probeert te krijgen wat mogelijke aanleidingen zijn van de klachten. De verwachting of diagnose van de fysiotherapeut moet getoetst worden. Het is slim dit systematisch te doen, anders wordt het op basis van gevoel. Het verschil tussen een professional en amateur! Een professionele kok werkt heel systematisch en weet wat hij kan verwachten. Elk gerecht voldoet aan dezelfde kwaliteitseisen. Wijkt het af van de voorspelling, weet hij wat er mis is gegaan. Een amateur kan ook lekker koken, maar is elke keer anders. Je hoopt maar dat het lekker is. Je wilt geen fysiotherapie behandeling en maar hopen dat het goed komt.

Het toetsen van de diagnose gebeurt door reacties van het lichaam duidelijk in kaart te brengen. Daar heeft een fysiotherapeut specifieke testen voor. Dit kan ook een oefening zijn. Bij McKenzie therapie is dit bijvoorbeeld herhaaldelijk eenzelfde beweging maken. Vervolgens wordt samen bekeken of dit invloed heeft op de klacht. Lijkt er een oefening te zijn die een positieve invloed heeft op de klacht. Dan is het verstandig dit eerst te doen en niet gelijk te combineren. Bij combineren weet je niet wat welk effect heeft.

 

 

ConclusieDe juiste behandeling op het juiste moment bij MoVital Fysiotherapie

Het lichaam is continu bezig met voorspellen of iets veilig is. Het lichaam bewaakt een balans. Als iets uit balans is, reageert het lichaam door bijvoorbeeld spierspanning. Als een spier gespannen is, dan is dat in beginsel om een reden. De spanning weghalen door te starten met massage of dry-needling als therapie is niet zonder gevaar en vaak onverstandig. Het lost het probleem niet op, het verzacht de symptomen op dat moment. Massage en dry-needling hebben hun meerwaarde, maar wel op het juiste moment.

“Een sessie is succesvol als jij weet wat jij buiten de sessie om kunt doen om met minimale inspanning te werken aan je doel!“.

Je hebt gen verwijzing nodig en kunt direct een afspraak reserveren in ons online agenda!

Anderen bekeken ook: