Search
Close this search box.

Spelen maakt je vitaler

Spelen is een intrinsiek gemotiveerde activiteit zonder specifiek doel, maar waar men wel plezier en betrokkenheid ervaart. Spelen lijkt bij kinderen en volwassen een heilzaam effect te hebben op de gezondheid, het cognitief functioneren en persoonlijke groei. Kortom spelen zou wel eens belangrijk kunnen zijn voor de vitaliteit!

Volgens Stuart Brown, een psychiater die zijn carrière gewijd heeft aan spelen en documenteren van meer dan 6.000 casussen, is spelen een activiteit zonder specifiek doel, maar wel met plezier en betrokkenheid. Zonder doel is de activiteit zelf het doel.

De rol van spelen

Spelen is in eerste instantie intrinsiek gemotiveerd in tegenstelling tot het halen van een goed rapportcijfer. Met spelen leren kinderen uit eigen wil beslissingen te nemen, problemen op te lossen, eigen effectiviteit te ontwikkelen en zelfs regels te volgen. Op school en andere opgelegde activiteiten, beslissen volwassenen wat er moet gebeuren, maar bij spelen zijn het de kinderen zelf, die beslissen hoe ze een probleem oplossen en of ze hulp vragen. Daarmee leren ze de fysieke en sociale omgeving te managen. Spelen prikkelt en te weinig spanning is saai, terwijl teveel spanning juist beangstigend is. Het kind kan zelf een keuze maken tot hoever hij of zij wil gaan. Het gaat gepaard met plezier, een positieve emotie, waardoor de algehele weerbaarheid toeneemt. Het gaat ook vaak over delen van positieve emoties, de essentie van liefde..

Stoeien

Een van de meest bekende spelvormen is het stoeien, de fysieke variant van spelen. Het is het spel van aanval en verdediging zonder dat de ander echt (permanent) letsel oploopt en kent dus een vriendelijk competitie-element. Een activiteit die gedeeld wordt door mens en dier en is waargenomen bij insecten, vogels, reptielen tot zoogdieren. Het spel kan dan ook op verschillende manieren bedreven worden, namelijk met de handen, de snuit, de bek of het hele lichaam. Naast de verschillen delen ze wel allemaal dezelfde kenmerken, namelijk de wederkerigheid van aanval en verdediging. Fysieke vaardigheid, tactiek, maar ook humor zijn van groot belang in het stoeien..

Spelen van volwassen

Onderzoek is er nauwelijks naar volwassenen en spelen, maar de enorme maatschappelijke en financiële druk doet vermoeden dat het toch weinig plaatsvindt onder volwassenen in tegenstelling tot passief vermaak zoals televisie. Spelen is echter actief en belangrijk voor cognitief functioneren en persoonlijke groei bij volwassenen.

Conclusie

Spelen is een intrinsiek gemotiveerde activiteit zonder specifiek doel, maar waar men wel plezier en betrokkenheid ervaart. Het lijkt bij kinderen en volwassen een heilzaam effect te hebben op de gezondheid, het cognitief functioneren en persoonlijke groei. Kortom spelen zou wel eens belangrijk kunnen zijn voor de vitaliteit!

Ps. Als je deze serie interessant vindt, wordt dan lid van onze nieuwsbrief, zodat je niets mist. Laat even je emailadres achter. We zullen je zeker niet spammen!

Bronnen:

  • Chivo, kennisinstituut vitaliteit & leefstijl

Anderen bekeken ook: