Verborgen schouderpijn

Verborgen schouderklacht

In de praktijk zien wij veel mensen die specifiek komen wegens een schouderklacht. Maar vaker nog vinden wij een verborgen schouderklacht. Denk aan mensen die willen gaan sporten/fitnessen, een sport al beoefenen en graag hun prestaties willen verbeteren of een vitaliteitstraject in willen gaan. Bij een beweeganalyse komen we er dan al snel achter dat de schouder niet optimaal functioneert.

Soms geven mensen zelfs aan: “O ja, een paar jaar geleden heb ik schouderpijn gehad, maar ik heb geleerd er omheen te bewegen”. Dit is de reden dat we altijd bij iedereen een beweeganalyse afnemen volgens het “ontsporing detectie systeem”, of iemand nou komt wegens klachten aan het beweegapparaat, wil afvallen of de vitaliteit wil verbeteren.

Andere verborgen schouderklachten zien we bijna altijd bij een golfers- of tennis- elleboog. Bij elleboogklachten zit het probleem vaak in de schouder of de nek.

 

Wat is een gezonde schouder?

In dit filmpje wordt gedemonstreerd wat de beweeglijkheid van een gezonde schouder zou moeten zijn.

De schouder is een van de meest beweeglijke gewrichten, daarnaast is het multifunctioneel. Het vraagt daarom een stabiel platform: schouderblad op de thorax. Als we echter de hele dag achter een laptop zitten met de schouders naar voren, staat het platform in een ongunstige hoek, waardoor de schouder niet vrij kan bewegen en stijf wordt. Als gevolg hiervan moeten bijvoorbeeld de onderarmspieren onnodig veel werken en raken ze snel overbelast. Toch geweldig hoe het lichaam in ketens werkt

 

Houding en schouderpijn

Niet alleen achter het bureau staan onze schouderbladen vaak in een ongunstige hoek. Je ziet het heel veel terug in het straatbeeld. Zelfs bij modepoppen staan tegenwoordig de schouderbladen en hoofd naar voren. Voor mij onbegrijpelijk. Mijn oma zei altijd: rug recht en maak je lang. Deze oude spreuk zou vele mensen met schouderklachten goeddoen.

Houding is een belangrijk aspect bij schouderklachten. Een groot deel van de schouderklachten zien we verminderen zodra iemand werkt aan zijn of haar houding. Een veilige en vaak goede oefening is bijvoorbeeld de W-pomp en op te bouwen tot een wall slide (zie onderstaande film).

 

Wat moet je doen bij schouderpijn of preventieve training?

Wat je in elk geval niet moet doen, is je schouder trainen in een slechte houding. Dit klinkt heel vanzelfsprekend, maar in de sport zie ik nog regelmatig dat de schouders geïsoleerd worden getraind met bijvoorbeeld als doel preventie. Dat is heel goed, maar niet in dezelfde houding als genoemde modepop! Of dat men opdrukt voor een bovenhandse sport als volleybal, terwijl men de schouders niet goed kan stabiliseren, of een plank kunnen houden.

Heb je schouderklachten of een verminderde schouderfunctie, controleer dan ook je houding en train hem zo nodig. Verder adviseer ik iedereen met schouderklachten eerst naar een fysiotherapeut te gaan. Maak hier een afspraak. Fysiotherapie is vrij toegankelijk, wat inhoudt dat u niet eerst naar de huisarts hoeft bij klachten aan het beweegapparaat maar rechtstreeks naar de fysiotherapeut kunt.

.

(revisie eerder blog 2014)

  • Geschreven door: Peter Hagel, fysiotherapeut en vitaliteitstherapeut. 
Meld je aan voor de nieuwsbrief van MoVital en mis geen blog meer

Anderen bekeken ook:

Dry needling helpt, maar wat kan ik zelf doen aan mijn rugpijn

Dry needling helpt, maar wat kan ik zelf doen aan mijn rugpijn

Na een paar fysiotherapie behandelingen met dryneedling kan ik er weer tegen aan. Maar…. het komt nooit uit. Terwijl ik het heel druk heb. Kan het niet anders? Ik hoorde mijn buurvrouw laatst zeggen dat ze gewoon een paar oefeningen doet en zo weer klachtenvrij is. Ze hoeft niet eens langs de fysiotherapeut. Zelfbehandeling bij rugpijn kan dat? De McKenzie methode biedt een oplossing.

Lees meer
Wat heb ik gedaan dat ik zo veel pijn en stijfheid heb in mijn nek?

Wat heb ik gedaan dat ik zo veel pijn en stijfheid heb in mijn nek?

In deze blog vertel ik wat ik heb gedaan om minder nekpijn te krijgen. Conclusie:
Langdurig dezelfde houding of veel hetzelfde, vindt je lichaam bedreigend. Pijn en stijfheid zijn manieren van je lichaam om dat duidelijk te maken. Respecteer dat signaal en doe die dag iets anders. In mijn voorbeeld was dat wandelen in een groene omgeving. Even niet achter mijn laptop zitten. Rustig en ontspannen bewegen en tussentijds oefeningen doen!

Lees meer

“Het lukt mij niet om een oefening te blijven doen”

Waarom houd ik het niet vol? Dat komt omdat wij eigenlijk 95% van ons gedrag gedurende de dag onbewust doen. Het klinkt heel veel, maar wij denken niet meer over elke handeling na. We doen het gewoon. Vergelijk je eerst rijles maar is met hoe je nu autorijdt. Nu denk...

Lees meer