Search
Close this search box.

Verborgen schouderklacht

Een verborgen schouderklacht. In de praktijk zien wij veel mensen die specifiek komen wegens schouderklachten. Maar vaker nog vinden wij een verborgen schouderklacht. Bij een beweeganalyse komen we er al snel achter dat de schouder niet optimaal functioneert. Zie het filmpje wat een gezonde schouder zou moeten kunnen.

Verborgen schouderklacht

In de praktijk zien wij veel mensen die specifiek komen wegens een schouderklacht. Maar vaker nog vinden wij een verborgen schouderklacht. Denk aan mensen die willen gaan sporten/fitnessen, een sport al beoefenen en graag hun prestaties willen verbeteren of een vitaliteitstraject in willen gaan. Bij een beweeganalyse komen we er dan al snel achter dat de schouder niet optimaal functioneert.

Soms geven mensen zelfs aan: “O ja, een paar jaar geleden heb ik schouderpijn gehad, maar ik heb geleerd er omheen te bewegen”. Dit is de reden dat we altijd bij iedereen een beweeganalyse afnemen volgens het “ontsporing detectie systeem”, of iemand nou komt wegens klachten aan het beweegapparaat, wil afvallen of de vitaliteit wil verbeteren.

Andere verborgen schouderklachten zien we bijna altijd bij een golfers- of tennis- elleboog. Bij elleboogklachten zit het probleem vaak in de schouder of de nek.

 

Wat is een gezonde schouder?

In dit filmpje wordt gedemonstreerd wat de beweeglijkheid van een gezonde schouder zou moeten zijn.

De schouder is een van de meest beweeglijke gewrichten, daarnaast is het multifunctioneel. Het vraagt daarom een stabiel platform: schouderblad op de thorax. Als we echter de hele dag achter een laptop zitten met de schouders naar voren, staat het platform in een ongunstige hoek, waardoor de schouder niet vrij kan bewegen en stijf wordt. Als gevolg hiervan moeten bijvoorbeeld de onderarmspieren onnodig veel werken en raken ze snel overbelast. Toch geweldig hoe het lichaam in ketens werkt

 

Houding en schouderpijn

Niet alleen achter het bureau staan onze schouderbladen vaak in een ongunstige hoek. Je ziet het heel veel terug in het straatbeeld. Zelfs bij modepoppen staan tegenwoordig de schouderbladen en hoofd naar voren. Voor mij onbegrijpelijk. Mijn oma zei altijd: rug recht en maak je lang. Deze oude spreuk zou vele mensen met schouderklachten goeddoen.

Houding is een belangrijk aspect bij schouderklachten. Een groot deel van de schouderklachten zien we verminderen zodra iemand werkt aan zijn of haar houding. Een veilige en vaak goede oefening is bijvoorbeeld de W-pomp en op te bouwen tot een wall slide (zie onderstaande film).

 

Wat moet je doen bij schouderpijn of preventieve training?

Wat je in elk geval niet moet doen, is je schouder trainen in een slechte houding. Dit klinkt heel vanzelfsprekend, maar in de sport zie ik nog regelmatig dat de schouders geïsoleerd worden getraind met bijvoorbeeld als doel preventie. Dat is heel goed, maar niet in dezelfde houding als genoemde modepop! Of dat men opdrukt voor een bovenhandse sport als volleybal, terwijl men de schouders niet goed kan stabiliseren, of een plank kunnen houden.

Heb je schouderklachten of een verminderde schouderfunctie, controleer dan ook je houding en train hem zo nodig. Verder adviseer ik iedereen met schouderklachten eerst naar een fysiotherapeut te gaan. Maak hier een afspraak. Fysiotherapie is vrij toegankelijk, wat inhoudt dat u niet eerst naar de huisarts hoeft bij klachten aan het beweegapparaat maar rechtstreeks naar de fysiotherapeut kunt.

.

(revisie eerder blog 2014)

  • Geschreven door: Peter Hagel, fysiotherapeut en vitaliteitstherapeut. 

Anderen bekeken ook: