Search
Close this search box.

Wat heb ik gedaan dat ik zo veel pijn en stijfheid heb in mijn nek?

In deze blog vertel ik wat ik heb gedaan om minder nekpijn te krijgen. Conclusie: Langdurig dezelfde houding of veel hetzelfde, vindt je lichaam bedreigend. Pijn en stijfheid zijn manieren van je lichaam om dat duidelijk te maken. Respecteer dat signaal en doe die dag iets anders. In mijn voorbeeld was dat wandelen in een groene omgeving. Even niet achter mijn laptop zitten. Rustig en ontspannen bewegen en tussentijds oefeningen doen!

Wat heb ik gisteren gedaan? Het duurt nog een uur voordat de wekker gaat, maar ik kan geen goede houding meer vinden. Elke houding is pijnlijk in mijn nek. Misschien is het beter als ik op mijn zij ga liggen. Auw.. dat is nog pijnlijker. Het zal toch niet hetzelfde zijn als vorig jaar, toen heb ik ook zo’n last gehad van mijn nek. Ik ga er maar uit, een warme douche pakken. Misschien wordt het dan beter. Het lijkt iets beter. Het voelt alsof het er zo in kan schieten. Ohja… wat moest ik toen van de fysiotherapeut doen? Toen moest ik een oefening doen en ging het gelijk stukken beter. Wat was die oefening ook al weer?

Het is niet de houding, die verkeerd is! Het is gebrek aan gevarieerd bewegen!

Behalve het laatste overkwam dit mij vanochtend. Onwijs last van mijn nek. In het begin geen idee waardoor het kwam. Het bijzondere is dat ik bezig ben met een E-book over nek- en rugklachten. Dat beseffende werd mij gelijk duidelijk waarom ik last van mijn nek had. Ik heb afgelopen dagen veel achter een laptop gezeten. En…….! omdat ik bezig ben met het onderwerp nekklachten ben ik (lees mijn lichaam) er meer op gefocust. Mijn pijnsysteem staat daardoor gevoeliger afgesteld in de regio van mijn nek.

Gelukkig kan ik zeggen dat ik last had. Ik heb alleen nog een beetje stijfheid, maar geen nekpijn meer. Het leek me een goed onderwerp voor een blog. Wat heb ik gedaan?

Mijn dochter van 2 sliep nog en mijn wekker was nog niet gegaan. Maar mijn nek was te pijnlijk en voelde heel stijf. Het leek me beter om uit bed te gaan. Heel rustig ben ik op de rand van mijn bed gaan zitten. Bewust rechtop zitten, alsof er een touwtje aan mijn kruin zat. Ik heb daar zeker een paar minuten gezeten met nadruk op mijn buikademhaling. Voorzichtig ben ik gaan douchen. Dat ging redelijk, maar ik had het gevoel dat het elk moment in mijn nek kon schieten. De nekpijn was alleen in het midden zonder uitstraling. Iedereen sliep nog in huis, dus ben ik gaan wandelen. Wij wonen in de buurt van een natuurgebied. Perfect gebied om te gaan wandelen en te zien hoe het leven in het bos wakker wordt.

Ik zocht de kracht van groen op!

Thuisgekomen even rustig gezeten en “masserend” mijn kin een paar keer ingetrokken. Dit is een oefening die we vaak kinplaatsing noemen en is onderdeel van de vitabreak. Hieronder vind je een filmpje met onze dagelijkse reminder voor de vitabreak. Draaien wilde wel, maar moest ik rustig doen. Ik was van plan teksten te gaan schrijven voor onze website. Het leek me beter dit even niet te doen. Beter om een lekker vers ontbijt klaar te maken. Daar waren mijn vriendin en dochter het volledig mee eens ;).

 

Overdag heb ik niet te veel gezeten en die kinplaats oefening meerdere malen gedaan. Het werd steeds makkelijker. Draaien ging steeds beter. Nu sta ik “keurig” rechtop achter mijn geïmproviseerde stabureau deze blog te schrijven. Bekijk het filmpje om te zien hoe ik dat heb gedaan. Hopelijk gaat het morgenvroeg beter.

P.S. Wil je dagelijks een reminder ontvangen voor de vitabreak? Klik dan hier om je te abonneren op ons YouTube kanaal. 

Conclusie

Langdurig dezelfde houding of veel hetzelfde, vindt je lichaam bedreigend. Helemaal als je veel met de klacht zelf als onderwerp bezig bent. Pijn en stijfheid zijn manieren van je lichaam om dat duidelijk te maken. Respecteer dat signaal en doe die dag iets anders. In mijn voorbeeld was dat wandelen in een groene omgeving. Even niet achter mijn laptop zitten. Tussentijds oefeningen doen om je nek weer masserend los te krijgen. Rustig en ontspannen bewegen.

“Een sessie is succesvol als jij weet wat jij buiten de sessie om kunt doen om met minimale inspanning te werken aan je doel!“.

Anderen bekeken ook: