Blog: Wordt je dik van suiker?

Word je dik van suiker?

Niemand lijkt meer een goed woord over te hebben voor suiker, maar word je er echt zo dik van als men zegt? Twee broers, eeneiige tweelingen, gingen op onderzoek uit voor de BBC en kwamen tot een schokkende conclusie!

Suikerschieten

Elke tijd kent zijn eigen zondebok en op alles wat suiker bevat lijkt een schietschijf te zitten. De goeroes, de consumentenbond, maar ook recent nog een directeur van GGD hebben er sterke meningen over. Suiker maakt je dik en is daarmee zeer ongezond.

De dolle tweeling

In Groot Brittannië was een tweeling die de uitdaging wel aan wilde. Een maand lang zou de ene broer laag-vet gaan en dat betekent dat slechts 5% van de totale hoeveelheid bestond uit vet. De andere broer schrapte niet alleen suiker, maar beperkte alle koolhydraten tot 5%. Het werd een gruwelijke maand, waarvan beiden achteraf zeiden het niet aan te bevelen. Als eeneiig paar zijn ze genetisch identiek en een verschil in uitkomst, is dus het gevolg van voeding en niet van hun lichamelijke verschillen.

Na een maand bleek er nauwelijks verschil te zijn tussen de twee broers, omdat het eten vooral lekker is in combinatie en door variatie. Het grote geheim is namelijk dat we overeten van wat we lekker vinden. Alleen suiker is niet (lang) lekker, alleen vet ook niet. Combinaties, zoals je dat vaak tegenkomt in snoep en snacks daarentegen, die eet je ook als je geen honger hebt. Dit wisten we natuurlijk allang, maar deze broers hebben dat nogmaals op een ludieke wijze duidelijk gemaakt.
.

BBC documentaire

Suiker of vet, waar word je dik van? De ‘ battle’ op Horizon! (http://www.bbc.co.uk/programmes/b03t8r4h)
De uitdaging was in opdracht van de BBC. De twee broers worden natuurlijk gevolgd in dat programma, aangevuld met een discussie over wat het echte probleem is. Het belooft een interessante uitzending worden. De broers, beiden artsen, zijn er al over uit. Het demoniseren van een enkel voedingsmiddel zoals suiker of vet, is onzinnig. Het is te gemakkelijk. Wat ze wel adviseren kun je je tijdens de uitzending laten vertellen. (Verslag kun je lezen op website van express )

Conclusie

Het is altijd gemakkelijk om een zondebok aan te wijzen, maar zo simpel is het in de werkelijkheid nooit. Geniet dus gewoon van je suiker, eet lekker veel groente en fruit en minder snoep en snacks. Neem suiker met mate en laat je niet vooral niet gek maken!

Wil je meer weten over voeding in relatie tot gezondheid en vitaliteit volg dan onze cursus: Vitale voeding.

Ps. Als je deze blog interessant vindt, wordt dan lid van onze nieuwsbrief, zodat je niets mist. Laat even je emailadres achter. We zullen je zeker niet spammen!

Bronnen:

  • Chivo, kennisinstituut vitaliteit & leefstijl
  • http://www.express.co.uk
Meld je aan voor de nieuwsbrief van MoVital en mis geen blog meer

Anderen bekeken ook:

Dry needling helpt, maar wat kan ik zelf doen aan mijn rugpijn

Dry needling helpt, maar wat kan ik zelf doen aan mijn rugpijn

Na een paar fysiotherapie behandelingen met dryneedling kan ik er weer tegen aan. Maar…. het komt nooit uit. Terwijl ik het heel druk heb. Kan het niet anders? Ik hoorde mijn buurvrouw laatst zeggen dat ze gewoon een paar oefeningen doet en zo weer klachtenvrij is. Ze hoeft niet eens langs de fysiotherapeut. Zelfbehandeling bij rugpijn kan dat? De McKenzie methode biedt een oplossing.

Lees meer
Wat heb ik gedaan dat ik zo veel pijn en stijfheid heb in mijn nek?

Wat heb ik gedaan dat ik zo veel pijn en stijfheid heb in mijn nek?

In deze blog vertel ik wat ik heb gedaan om minder nekpijn te krijgen. Conclusie:
Langdurig dezelfde houding of veel hetzelfde, vindt je lichaam bedreigend. Pijn en stijfheid zijn manieren van je lichaam om dat duidelijk te maken. Respecteer dat signaal en doe die dag iets anders. In mijn voorbeeld was dat wandelen in een groene omgeving. Even niet achter mijn laptop zitten. Rustig en ontspannen bewegen en tussentijds oefeningen doen!

Lees meer

“Het lukt mij niet om een oefening te blijven doen”

Waarom houd ik het niet vol? Dat komt omdat wij eigenlijk 95% van ons gedrag gedurende de dag onbewust doen. Het klinkt heel veel, maar wij denken niet meer over elke handeling na. We doen het gewoon. Vergelijk je eerst rijles maar is met hoe je nu autorijdt. Nu denk...

Lees meer