Duurzame inzetbaarheid, het aspect bewegen

Vandaag de dag is er binnen het bedrijfsleven een steeds nadrukkelijkere interesse voor de leefstijl en gezondheid van medewerkers. Het liefst op de meest duurzaamste methode mogelijk. Dit heeft geresulteerd in het aanbieden en faciliteren van gezondheid en/of leefstijl programma’s. Denk hierbij aan onderwerpen als: Voeding (zie vorige blog (https://movital.nl/?page_id=6440&preview=true), stress, conditie, slapen en bewegen. Alle onderwerpen zullen een keer de revue passeren. Maar voor nu zal de focus op het aspect bewegen liggen. 

‘’Zitten is het nieuwe roken’’ 

We leven in een wereld die snel aan het veranderen is. Mede door de technologische ontwikkelingen (digitalisering) zijn we steeds minder gaan bewegen. Voorheen liep je naar je collega aan het einde van de gang, nu bel of mail je gewoon. Koffie hoef je ook niet meer te halen want die wordt gebracht door collega’s dan wel gastheren of dames. We kunnen met elkaar dit soort herkenbare voorbeelden blijven noemen, maar laten we de uitkomst en de daarbij goed bedoelde adviezen even belichten. Benieuwd naar onze visie op zitten en gebrek aan beweging? Kijk dan is op: https://movital.nl/zitten-is-het-nieuwe-roken-kappen-nou/

 

‘’Keep on moving”

We zien namelijk in het bedrijfsleven dat men wil investeren in de gezondheid van medewerkers. Iets wat we oprecht alleen maar kunnen toejuichen. Laten we twee voorbeelden concreet toelichten. één is het faciliteren van smartwatches en twee, een wandeling in de middagpauze met je collega’s.

Een smartwatch geeft feedback over de huidige stand van zaken. Denk hierbij aan het totaal aantal verbrande calorieën, gezette stappen, (in)activiteit van die dag en ga zo maar door. De wandeling in de middagpauze wordt ingezet als tegenhanger van de nadelige effecten van zitten. Het voordeel is dat men lekker in de buitenlucht is en daardoor het ‘kantoorlicht’ of beeldscherm als minder vervelend ervaart. Beide initiatieven zijn opzichzelfstaand heel mooi en lijken ook daadwerkelijk te werken. We vinden het echter ook belangrijk om de keerzijde van deze goed bedoelde interventies toe te lichten.

De medewerkers die controle hebben over hun taken (eigen regie) en te maken hebben met positieve stress (uitdaging maar onder controle) hebben simpelweg de ‘ruimte’ om mee te gaan met de wandeling of om meer te gaan bewegen (impuls smartwatch). De medewerkers die bijna verdrinken in de taken en heel duidelijk het overzicht kwijt zijn, gaan dit ervaren als iets negatiefs. Er is geen vorm van controle en geen ruimte om mee te doen met deze taken. Het goed bedoelde initiatief levert in dit geval alleen maar meer stress op. Productiviteit zal dalen en het gevoel van verlies van controle zal toenemen. Even los van de meningen of opmerkingen van je collega’s of leidinggevenden wanneer je ‘voor de zoveelste keer niet mee gaat’

 

 


Wat dan wel?

In de blog wil ik het nog steeds over beweging blijven houden. Stress komt in een andere blog aan bod maar zal hier zeker ook een onderdeel van de oplossing zijn. We dienen een vorm van beweging te vinden die laag belastend is, maar die wel het gewenste effect heeft m.b.t beweegarmoede. Binnen het bedrijfsleven hebben we daarom twee belangrijke aspecten geïntroduceerd. 

(1)
REMI regel: Haal alleen koffie voor jezelf, niet voor je collega’s. Het lijkt egoïstisch maar technisch gezien draag je juist zorg voor je collega’s. Men dient namelijk in beweging te komen.

(2)
Ieder uur 2 minuten bewegen. Printen, naar het toilet of koffie halen op een andere verdieping zorgen er al voor dat je meer beweging krijgt. Wil je op je bureaustoel ook nog meer gaan bewegen? kijk dan is op: https://movital.nl/beweging-de-beste-manier-op-je-lichaam-te-voeden/

 

 

 

Conclusie

Het lijkt wellicht wat negatief, maar we vinden het belangrijk om eerlijk te zijn en óók de andere kant van de medaille te laten zien. We hebben namelijk helemaal niks tegen leefstijl en/of gezondheidsprogramma’s of initiatieven. Integendeel zelfs, we vinden het namelijk ontzettend zinvol en waardevol. Sterker nog, we gebruiken het zelf ook!  Het enige punt wat we willen belichten is dat het goed bedoelde initiatief of advies soms averechts kan werken. Zowel in het effect van de investering, als in het aspect duurzaamheid. Wij zijn namelijk van mening dat een duurzaam programma i.i.g moet voldoen aan: ‘veiligheid (sfeer/pesterijen), invulling geven aan basisbehoeften (autonomie, binding en competentie) en betrokkenheid bij de organisatie creëren en vergroten’ We zijn namelijk van mening dat:   

Een workshop of programma aanbieden en faciliteren zonder fundament of integraal beleid verre van duurzaam is.

 

Benieuwd naar hoe wij leefstijl en gezondheidsprogramma’s integraal hebben vertaald naar een duurzaamheidsbeleid, zonder dat dit ten koste gaat van de bedrijfsvoering? Neem dan contact op via www.movital.nl of stuur een mail naar Robin@movital.nl  

 

Anderen bekeken ook: