Zitten is het nieuwe roken, kappen nou!

Laten we gelijk duidelijk zijn, roken is nog steeds slechter voor de gezondheid dan 8 uur zitten en veel zorgwekkender. Toch maken veel mensen zich zorgen over het vele zitten. Natuurlijk ben ik geen voorstander van langdurig zitten, maar laten we elkaar niet ziek praten. Laat staan dat sta-bureaus de oplossing zijn.

Jij zal het wel druk hebben als fysiotherapeut, gezien zoveel mensen langdurig zitten”, is een uitspraak die ik dagelijks hoor.

Laten we gelijk duidelijk zijn, roken is nog steeds slechter voor de gezondheid dan 8 uur zitten en veel zorgwekkender. Toch maken veel mensen zich zorgen over het vele zitten. Natuurlijk ben ik geen voorstander van langdurig zitten, maar laten we elkaar niet ziek praten. Laat staan dat sta-bureaus de oplossing zijn.
.
 
 
We hebben er vaker over geschreven, beginnende pijntjes en stijfheid kun je zien als een beschermingsmechanisme op basis van een voorspelling. Je lichaam voorspelt dat als je langer door blijft gaan, dit schade gaat brengen aan het lichaam. Een verwachte bedreiging beïnvloedt deze voorspelling. Als jij verwacht dat het slecht is om langdurig te zitten, dan staat het beschermingssysteem gevoeliger. De kans bestaat dat jij daardoor dus eerder pijn of stijfheid voelt dan nodig!
.
 
 

 

Is langdurig zitten dan niet schadelijk?

Zitten is op zichzelf niet schadelijk, het probleem is een gebrek aan beweging of eigenlijk voeding. Om een gewricht te onderhouden heeft het voeding nodig. De enige manier om een gewricht voeding te geven is het gewricht bewegen. Als er lange tijd binnen een gedeelte van een gewricht niet bewogen wordt, krijgt dit gedeelte minder voeding. Je lichaam voorspelt dat er een achterstand ontstaat in onderhoud (bedreiging) en geeft kleine pijntjes en stijfheid. Vaak voelt het ook prettig om juist even in deze stijfheid te bewegen. Je had honger en krijgt weer wat te eten. Ga je dit oplossen met een sta-bureau? Nee, niet als je dan nog steeds langdurig dezelfde houding blijft houden en alle gewrichten niet volledig beweegt.
 
 
Wil je hier meer over leren? Geef je dan op voor onze vijfdaagse cursus “Stijfheid in beweging” 12 maart of de gratis leefstijl workshop op 5 maart (op verzoek ook online te volgen). 
 
 
Beweeg je een langere tijd een gedeelte van het gewricht niet omdat je bijvoorbeeld gips hebt, dan zie je dat je de functie pas begint te verliezen. Bijvoorbeeld na een armbreuk en 6 weken gips, dan is het moeilijk om je arm weer volledig te kunnen strekken of buigen. Het mooie is dat als je dit maar vaak genoeg weer oefent, deze functie vaak wel terug komt. Lees hier meer over in onze blogs over artrose (https://movital.nl/wat-kun-je-aan-artrose-doen/  en https://movital.nl/wat-kun-je-doen-aan-artrose-en-pijn/).
 
.
 
 
 
 
 

Conclusie:

Zitten is op zichzelf niet schadelijk en de houding waarin je zit dus eigenlijk ook niet. Het is de duur en gebrek aan beweging wat de boosdoener is. Om jou te waarschuwen geen achterstand in onderhoud te krijgen ervaar jij beginnende pijntjes en stijfheid. Het is tijd om te gaan bewegen binnen je volledige bewegingsbereik!
.
Binnenkort deel 2: Stijfheid door verlies van controle!

Peter Hagel is de oprichter van MoVital. Daarnaast is hij hier werkzaam als fysiotherapeut en Vitaliteitstherapeut. Met meer dan 15 jaar ervaring heeft Peter zijn sporen in het vak als fysiotherapeut en geregistreerd McKenzie therapeut zeker verdiend. En er is meer; Naast fysiotherapeut is Peter als docent betrokken bij het Chivo kennisinstituut en is hij direct betrokken bij het opzetten van een nieuwe beroepsgroep: de Vitaliteitstherapeut. Tevens is Peter muskuloskeletaal consulent bij de Rugpoli Velp. “Genieten van het leven!” is voor Peter een belangrijk motto. “Genieten kan daarbij in de kleine en de grote dingen zitten: weer kunnen staan en een paar passen lopen, weer fietsen of sporten of gewoon je hobby weer kunnen uitoefenen. Als startpunt kun je kijken naar dat wat je mogelijk beter kunt en vanaf daar stapsgewijs opbouwen.”

Anderen bekeken ook: