Knieklachten

Knieklachten

Stijfheid, pijn en het niet goed kunnen bewegen van de knie, misschien is je knie wel dik. Knieklachten kunnen acuut ontstaan, bijvoorbeeld tijdens het sporten. Maar de klachten kunnen ook geleidelijk ontstaan door bijvoorbeeld slijtage.

Hoe vaak komt het voor?

Bijna iedereen heeft in zijn of haar leven wel eens knieklachten. Knieklachten komen vaak voor, gemiddeld genomen zijn er in een groep van 1000 mensen 32 personen met knieklachten.

Wat zijn knie klachten? 

Pijn aan je knie kan meerdere oorzaken hebben. Grofweg kun je het indelen in twee categorieën; traumatisch en niet traumatisch.

Onder traumatisch vallen klachten zoals:

  • Meniscus; een meniscus is een stukje kraakbeen in de vorm van een halvemaan. De meniscus werkt als schokdemper en stabiliseert het kniegewricht. In elke knie zitten er twee, een aan de binnenkant en een aan de buitenkant. Meniscus klachten kunnen ontstaan door slijtage, dit gaat geleidelijk of het kan acuut ontstaan bijvoorbeeld tijdens een draai beweging. Vaak ontstaat er een scheur in de meniscus hierdoor is er pijn in de knie aan de kant van de aangedane meniscus en bewegen wordt moeilijker, ook kunnen er slotklachten zijn.
  • Kruisband; in de knie zit een voorste en een achterste kruisband. De kruisbanden zitten aan het boven en onderbeen vast en zorgen voor stabiliteit van het kniegewricht. Als er letsel ontstaat aan een kruisband gebeurt dat vaak tijdens een onverwachte beweging waarbij je je knie verdraaid en vaak voel je iets “ploppen” in je knie en is er hevige pijn. De knie wordt vaak snel dik en voelt instabiel aan. Vaak heb je het gevoel dat je door je knie zakt.
  • Patella luxatie; patella is de medische benaming voor knieschijf. Wanneer er sprake is van een patella luxatie is er een ontwrichting van de knieschijf. Wanneer de knieschijf ontwricht schiet hij bijna altijd naar de buitenkant van de knie waardoor de knie er misvormd uit ziet, dit is ook erg pijnlijk. Vaak ontstaat het door een val of een schop op de knie.

Onder niet traumatisch vallen:

  • Jumpers knee: Als je een jumpers knee hebt is de pees bij de aanhechting op de knieschijf ontstoken of verslechterd in kwaliteit en structuur. Je hebt pijn aan de onderzijde van de knieschijf en soms is er zwelling te zien. Deze klachten komen vaak voor bij sporten met veel sprongbelasting zoals volleybal en basketbal, maar ook bij hardlopen, veldsporten en bergwandelen.
  • Bakers cyste; Bij een Bakers cyste ontstaat er zwelling in de knieholte. De zwelling kan per dag verschillen van grootte. De zwelling kan zorgen voor bewegingsbeperking en een strak kloppend pijnlijk gevoel in de knieholte. Vaak is een Bakers cyste het gevolg van een ander onderliggend knieprobleem.
  • Slijmbeursontsteking: de slijmbeurs (een soort kussentje) is geïrriteerd of ontstoken, meestal komt dit door overbelasting. De slijmbeurs in de knie zit voor de knieschijf. Er is vaak zwelling op de knieschijf te zien en de knieschijf kan rood en warm worden en pijnlijk zijn. Een slijmbeursontsteking in de knie ontstaat vaak bij mensen die veel op hun knieen zitten of vallen.
  • Osgood schlatter: Bij Osgood-Schlatter is er sprake van ongecontroleerde aangroei van de tuberositas tibiae (de knobbel aan de voorkant van het scheenbeen, net onder de knie). De klachten komen vooral voor bij jongens tussen de 10 en 16 jaar en bij meisjes tussen de 8 en 12 jaar. De knobbel waaraan de kniepees vast zit wordt groter en is pijnlijk bij aanraking of knielen, er kan zwelling zijn en het gebied kan warm aanvoelen. De pijn is vaak het heftigste na sporten waarin veel gerend gesprongen of geknield wordt.
  • Artrose: Bij artrose in de knie gaat de kwaliteit van het laagje kraakbeen achteruit. Vaak zijn de patienten ouder dan 50 jaar, maar de klachten kunnen ook ontstaan na een ongeval of afwijkingen in het gewricht. Typische klachten die bij artrose horen zijn: pijnlijke stijve knie vooral tijdens beweging. Start stijfheid, krakend geluid bij het bewegen van de knie en slotklachten.

 

Specialisatie in de fysiotherapie

Sinds 2004 zijn wij continu bezig met het leveren en ontwikkelen van de best mogelijke zorg en fysiotherapie behandeling. We hebben meerdere specialisaties kunnen samenvoegen tot ons eigen behandel systeem. Bekende specialisaties als Sportfysiotherapie, McKenzie therapie, Mulligan therapie, Medical Fitness en Taping, Functional Range Release en Conditioning sluiten naadloos aan.  Zo helpen we jou van bewegen, belasten naar beproeven. Geïnspireerd door het ImPAct-model van kennisinstituut Chivo.

Wat te doen bij knieklachten

Als je vermoedt dat je knieklacht valt onder de traumatische klachten is het belangrijk dat je contact op neemt met de huisarts. Wanneer je klachten hebt die vallen onder niet traumatisch kun je als richtlijn de volgende stappen hanteren:

  • Rust nemen (eventueel ondersteund met medicatie in overleg met de huisarts)
  • Zo veel mogelijk om de klacht heen bewegen
  • Als het in rust goed gaat de belasting zoals lopen en fietsen weer opbouwen
  • Omstandigheden verbeteren bijvoorbeeld houding, en heuplenigheid.

 

 Waarom fysiotherapie?

Natuurlijk herstel duurt ongeveer zes weken. Na 10 dagen tot 3 weken mag je al duidelijk verbetering merken. Is dit niet het geval of heb je twijfels?  Neem contact op met een fysiotherapeut of huisarts.  Voor informatie en advies kun je zonder verwijzing terecht bij een fysiotherapeut. Direct je afspraak plannen op een voor jou geschikt tijdstip? Ga naar onze afspraken pagina.

Indien de fysiotherapeut een andere behandeling nodig acht verwijst hij je door. Meestal is dit naar de huisarts, met mogelijk advies voor de Rugpoli, waar Peter ook twee dagen per week werkt. Als netwerktherapeut zijn wij aangesloten bij hun netwerk.

De fysiotherapeutische behandeling is erop gericht om uit te zoeken welke bewegingen en houdingen je beter tijdelijk kunt vermijden en ook krijg je advies over verstandig bewegen en specifieke oefeningen.

Wij maken in onze praktijk vooral gebruik van de McKenzie methode. Een wetenschappelijk onderbouwde methode die snel en effectief werkt. Patiënten kunnen zichzelf behandelen waardoor ze zelf meer controle hebben. En misschien nog wel het meest interessante is dat de behandeling bestaat uit het voorkomen dat de klachten terug komen!

Aangesloten bij professioneel netwerk

Peter werkt twee dagen per week bij de Rugpoli, samen met Muskuloskeletaal arts (OMG), Neuroloog, Reumatoloog, Anesthesist. 

Lees meer over fysiotherapie in onze blogs

Waarom MoVital

Wij leren jou hoe je zelf kunt zorgen dat je klachten wegblijven

Binnen 3 sessies vertellen wij jou wat de oorzaak van je klacht is en wat we er aan kunnen doen.

Snelle behandeling en geen verwijzing nodig voor fysiotherapie  en vitalitetistherapie.

Er wordt goed geluisterd naar de klachten en een deskundig advies gegeven. Omdat mijn Fysiotherapeut Peter ook ervaring heeft met de sport die ik beoefen kon hij mij een aantal goede tips meegeven om de pijnklachten tijdens het trainen te verminderen. Erg tevreden met de behandelingen en het resultaat!

Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlMoVital Fysiotherapie en Vitaliteit is gewaardeerd op ZorgkaartNederland. Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering

BEWEEG – LEER – LEEF

reserveer vandaag nog een afspraak

Ervaar het Movitaleffect: zet vandaag de eerste stap naar meer grip op jouw leven!

Bij MoVital draait alles om samenwerking, waardigheid en zelfregie. Met onze unieke combinatie van fysiotherapie, vitaliteitstherapie en leefstijlverandering bieden we behandelingen die echte impact hebben en duurzame resultaten opleveren. Dit noemen wij het Movitaleffect.

Wacht niet langer! Ontdek hoe het Movitaleffect jouw leven kan verbeteren. Of je nu kiest voor een consult op locatie of online, wij staan klaar om samen met jou de eerste stap te zetten naar een leven vol vitaliteit, welzijn en persoonlijke ontwikkeling.