Search
Close this search box.

Het zoveelste dieet! Wat moeten we nu weer gaan aanpassen?

Recent is er veel aandacht geweest voor een nieuwe vorm van diëten. Het betreft het ”pioppi-dieet’’ Een vrij komische naam, maar in ons achterhoofd weten we al dat we wederom bepaalde producten of productgroepen moeten gaan eten, dan wel mijden. In dit dieet worden koolhydraten zoveel mogelijk geschrapt en wordt de voorkeur gegeven aan het eten van vet. Verder wordt er geadviseerd om die maal daags te eten totdat je ‘vol’ zit waardoor je automatisch alle snoepmomenten tussendoor niet meer nodig hebt. Het laatste en extreemste advies is om iedere week vierentwintig uur te vasten.
Zoals je je misschien kunt voorstellen worden door sommige mensen heel wat kanttekeningen geplaatst bij dit dieet.

Het effect van een gezondere leefstijl
We weten al heel lang dat het aanpassen van je leefstijl een positief effect op je gezondheid zal hebben. Dit wordt in veel diëten dan ook gebruikt als succesformule. Maar de vraag is of dit daadwerkelijk geldt voor het desbetreffende dieet, maar ook of dit nog steeds van toepassing is voor de komende jaren? Want is iedereen in staat om het ook te kunnen volhouden? Bij MoVital zijn we van mening dat iedereen kan starten met het verbeteren van zijn of haar leefstijl. Doorgaans weten we wel wat we kunnen of moeten doen, maar is het volhouden van het gewenste gedrag de grootste uitdaging. Gedrag, gewoontes en focus spelen hier een zeer belangrijke rol in.


Gedrag en gewoontes

Gedrag zien we als alle handelingen die we doen óf niet doen. Het aan de straat zetten van de container tot aan de verleidingen weerstaan in de supermarkt of tankstation vallen allemaal onder gedrag. Je kunt je misschien voorstellen dat ons gedrag, met de daarbij komende gewoontes, invloed heeft op de voedingskeuzes die we maken. Zo is het bijna onmogelijk gebleken om een dieet of voedingstraject succesvol af te ronden zonder hierbij aandacht te geven aan gedrag en gewoontes. Het is namelijk niet dat men niet weet dat een salade ‘gezonder’ is en je lichaam meer voedt dan een pizza. Hier zit dus ook niet de uitdaging. De uitdaging zit hem juist in de eerder genoemde sturing op gedrag en gewoontes.  Het is om deze reden dat je beter in staat bent om andere keuzes te maken. Dit alles zorgt ervoor dat we het gewenste gedrag op langer termijn kunnen volhouden.

Hoe nu verder?

Het aanpassen van je leefstijl kost focus en vraagt constant bewustzijn. Doordat je bewust bezig bent met het mijden van koolhydraten zal je zien dat je gewicht zult verliezen. De eerste paar weken gaat het bijna vanzelf, maar daarna komen we in de problemen. Je focus en bewustzijn zullen een keer ophouden en de kans dat we terugvallen in ons oude patroon is groot. Het is doorgaans een gebrek aan de juiste skills waardoor we het niet kunnen volhouden. We geven je geheel gratis een aantal tips omdat we van mening zijn dat we bezig moeten zijn moet leven, niet met voeding.

Zodra je voeding ziet, wil je het eten. Vermijd triggers waardoor je mogelijk teveel gaat eten
– Houd je eten uit het zicht
– Zet ”verstandigere keuzes’’ vooraan in de kast of lade
– Kleiner servies, deksels op de pannen of de pannen in de keuken laten
– Vermijdt multitasken (hierdoor ga je vaak meer eten dan normaal)

Conclusie

Ieder dieet lijkt te werken, maar doordat het focus en bewustzijn vraagt, is het lastig om het te kunnen volhouden. We dienen het gedrag, de gewoontes en alle skills eigen te maken waardoor het vanzelfsprekend wordt om ze te doen. Hierdoor kunnen we bezig zijn met leven!

Ben je zoekende naar welke producten je nu wel of juist niet zou moeten eten? Weet je niet meer of je nu 3 of 6 keer per dag mag eten en zo ja hoeveel?. Mogelijk zijn onze gratis leefstijlworkshops dan iets voor je! De eerst volgende is op 20 november 2018. Meld je aan via https://movital.nl/leefstijl-workshop-lite/ Ben je op zoek naar hoe je het passend moet maken voor jouw manier van leven? Of vind je het lastig om het te kunnen volhouden. Maak dan gerust een afspraak met een vitaliteitstherapeut op www.movital.nl 

 

Benieuwd naar het tegengeluid over het Pioppi dieet? Lees het in dit artikel van het voedingscentrum: https://www.nu.nl/overig/5546102/voedingscentrum-kritisch-pioppi-dieet.html

Robin Sijbom is vitaliteitscoach bij MoVital. De opleiding tot vitaliteitscoach volgde hij bij Chivo kennisinstituut en deed daarnaast veel kennis en ervaring op bij MoVital onder leiding van vitaliteitstherapeut Peter Hagel. Onder het motto: Het is geen kwestie van positief denken, het is een kwestie van positief voelen helpt Robin graag mensen om meer uit hun leven te halen en de beste versie van zichzelf te worden.

Anderen bekeken ook: