Search
Close this search box.

Pijn aan de buikspieren

Pijn aan buikspieren 

 

  • Spierpijn in je buik wordt vaak als positief ervaren, maar is dat zo? Is het mogelijk iets anders?
  • Is het goed om buikspieren te trainen bij pijn?
  • Wat is een goede buikspieroefening?
  • Voorkomt sterke buikspieren rugpijn?

WAT IS Pijn aan buikspieren?

Buikpijn kan door vele oorzaken hebben. De buik bestaat uit organen, vetweefsel, buikvlies, peesbladen, spieren en huis. Buikspieren kunnen een oorzaak voor pijn in de buik zijn.

Wanneer de pijn verergert bij het aanspannen van de buikspieren, is er meestal een probleem in de buikwand. Soms is er een buikwandbreuk/ hernia. Dit is een uitstulping van het buikvlies door een zwakke plek/opening in de buikwand. 

Er kan ook sprake zijn van spierpijn, dit kan aan de rechte buikspieren (buigen van de romp), de schuine buikspieren (draaibewegingen) of dwarse buikspier zijn. Spierpijn ontstaat vaak na het trainen van de buikspieren zoals bijvoorbeeld sit-ups. Wanneer je uitglijdt spannen je buikspieren in een reflex aan, door de grote krachten die er dan op komen kan de spier beschadigd raken.

Symptomen die kunnen horen bij pijn aan de buikspieren zijn:

  • Lachen en hoesten verergeren de pijn
  • Pijn bij het aanspannen van de buikspieren
  • Het optillen van het hoofd in ruglig
  • Het heffen van gestrekte benen in ruglig

Als er sprake is van misselijkheid, koorts of diarree of pijn die afhankelijk is van eten, kan de pijn uit de buikholte komen. Er is dan mogelijk een probleem met de darmen of andere organen. 

BEHANDELING Pijn aan buikspieren

Spierpijn verdwijnt vaak na een aantal dagen. Als de pijn toch langer aanhoudt of als je twijfel hebt over de oorzaak van je klachten is het verstandig om contact op te nemen met een arts of fysiotherapeut. 

 

Wat kun je zelf doen?

Bij pijn aan je buikspier is het advies vaker op de dag:

  • in rug- of buiklig ontspannen naar je buik ademen. Bijvoorbeeld 2 seconden inademen en 4 seconden uitademen gedurende 2 minuten
  • 3 tot 6 keer per dag een wandeling van 5 tot 10 minuten

Voor een opmaat advies kun je via onderstaande knop een afspraak maken met onze fysiotherapeuten Peter of Lieke.

Functie van buikspieren?

De buikspieren kent meerdere functies. De belangrijkste functie is het stabiliseren van je romp en ondersteunen van de ademhaling. Het trainen van een sit-up heeft hier weinig tot geen positieve bijdrage in. Een motivatie om toch een sit-up te doen als buikspieroefening is omdat je het leuk vindt, of om te voorkomen dat je hoofd de grond raakt bij achterover vallen. Je moet het niet doen om je rug of core sterker te maken.

Buikspieren trainen?

In 2019 heeft Peter een vlog opgenomen over het trainen van je buikspieren. Bekijk meerdere YouTube videos op ons kanaal

Wij worden veelvuldig gevraagd wat de beste buikspier oefening is. Dit is afhankelijk van de motivatie. De 2 meest gehoorde motivaties zijn:

  1. Het sterker maken van mijn core en/of rugpijn te verminderen
  2. Het verminderen van de buikomvang

1. Buikspieren trainen voor het versterken van je core en/of rugpijn te verminderen.

Als fysiotherapeut, personal trainer en pilates instructeur is mijn advies:

  • Trots en stevig wandelen tegen de wind in. Kijk waar je naar toe wilt. Dat is niet naar de grond ;).
  • Een goede buikademhaling. Neem bewuste momenten op de dag om even rustig te zitten of te liggen met aandacht op je eigen ademhaling. Volg de luchtstroom die naar binnen en buiten gaat. Probeer deze luchtstroom te verdiepen richting je buik. Vertraag de uitademing. Bijvoorbeeld door 2 seconden inademen en 4 seconden uitademen. Gelijk een goed moment om even overzicht te nemen over de dag 😉

Rugpijn heeft zelden iets te maken met zwakke buikspieren. Lees er meer over in ons blog: “Je rug is als een fietsband”.

Meer over (rug)pijn kun je lezen in ons gratis E-Book “Eerste hulp bij rugpijn”

 

EERSTE HULP BIJ RUGPIJN E-BOOK

Wil jij ook weten wat je kunt doen als je rugpijn hebt?
Iedereen heeft er wel eens een keer last van. Net even te zwaar getild of een verkeerde beweging gemaakt. In dit gratis e-book lees je precies welke stappen je moet zetten om zelf snel en effectief van je rugpijn af te komen. 

 

2. Het verminderen van de buikomvang

Sporten kent vele voordelen. Maar, eerlijk gezegd niet om gewicht te verliezen. Gewicht verliezen doe je toch door minder calorien te eten of drinken versus te verbruiken (energiebalans). Toch is sporten of matig intensief bewegen goed om de buikomvang te verminderen. Dit hoeft niet specifiek een buikspieroefening te zijn. Lokaal vet verbranden lijkt niet mogelijk. Het gaat erom dat je lichaam wordt uitgedaagd om aan te passen om een matig intensieve activiteit. Bijvoorbeeld stevig wandelen. Bij matig intensief bewegen heeft je lichaam de voorkeur om buikvet te verbranden. Mogelijk dat je herkent dat door sporten de weegschaal niet minder aangeeft maar de broek wel losser zit. 

 

WAAROM fysiotherapie bij MoVital?

 

Krijg je toenemende pijn bij het doen van een buikspieroefening, STOP! Buikspieroefeningen wordt vaak geadviseerd bij rugklachten of voor een strakkere buik. Beide zijn NIET JUIST!  Voor een strakkere buik of sterke rug zijn er veel betere opties. Wij helpen allereerst om duidelijk te krijgen waarom je pijn ervaart en vervolgens wat je beter wel en niet kunt doen. 

Wist je dat je geen verwijzing nodig hebt van de huisarts?

 

WIJ ZIJN ER VOOR JOU:

 

Peter
Fysiotherapie, McKenzie Vitaliteit

 

 

Lieke
Fysiotherapeut, McKenzie

 

 

Robin
Vitaliteit

 

 

Laura
Personal trainer

 

BEWEEG – LEER – LEEF