Een ritueel om beter in slaap te komen

We leven in een maatschappij die bijna 24-7 actief is. We worden aan alle kanten bestookt met prikkels en informatie waardoor de drang om iets te missen hierdoor alleen maar toe neemt. Voor de een wordt dit mogelijk als prettig ervaren terwijl de ander dit storend vindt en daardoor zijn of haar mobiele telefoon op stil heeft staan. Maar los van de persoonlijke voorkeur heeft het ongemerkt een effect op je. Met name in de avond en nachtelijke uren. Het zorgt er namelijk voor dat we wakker blijven en daardoor moeilijk in slaap kunnen komen. Maar hoe ‘erg’ is dit eigenlijk en kun je er zelf een actievere rol in gaan spelen?

 

Het effect van blauw licht

Mobiele telefoons, laptops, televisies en tablets. Allemaal bevatten ze blauw licht. Blauw licht zorgt vooral in de avonduren dat we wakker blijven. Je kunt dit vergelijken met een gas en een rempedaal in een auto. Logischerwijs word je ’s avonds vermoeider en slaperig aangezien het langzamerhand tijd wordt om naar bed te gaan. Je lichaam trapt hier zelf al geleidelijk op het rempedaal aangezien je daardoor straks makkelijker in slaap valt.  Een heel duidelijk signaal waar we eigenlijk iets mee zouden moeten doen.

Maar gek genoeg luisteren we niet naar deze signalen en gaan we juist het tegenovergestelde doen. We blijven tot laat televisie kijken en komen hierdoor later op bed dan dat we eigenlijk willen. Het blauwe licht, en de spannende televisie serie, waarbij je zojuist bij de vorige aflevering tegen jezelf hebt gezegd dat je nog één aflevering zou kijken zorgen ervoor dat je wakker blijft. Want we weten immers allemaal hoe dit soort dingen gaan. Waar je lichaam namelijk geleidelijk op het rempedaal trapt, geef jij gas. Maar wat is het effect hiervan?

 

De slaap niet kunnen vatten

Nu het volledige seizoen van de serie voorbij is wordt het toch maar is tijd om te gaan slapen. Gauw je tanden poetsen want morgen moet je weer fris en fruitig op je werk zijn. Waar je normaal gesproken relatief snel in slaap valt lig je nu maar naar het plafond te starten. Ergens weet je wel dat er iets moet gaan veranderen, maar hoe?  Het wordt tijd voor een nieuwe gewoonte, een nieuw ritueel. En wij gaan je leren hoe!

 

Het ritueel

Waar je voorheen de televisie uitzette, je tanden poetste en naar bed ging dienen we daar nu iets meer tijd voor uit te trekken. Als we even een sprongetje terug maken is bijna iedereen wel groot geworden met ‘rust, regelmaat en reinheid’. Dit dienen we nu deels op ons zelf te betrekken. Dit betekent niks anders dan dat je een tijdstip voor jezelf neerzet waarop je naar bed wilt gaan. Nu is het zaak om 30 minuten van tevoren de televisie uit te zetten en daarbij niet inspannende handelingen te gaan verrichten. Denk hierbij aan het klaarmaken van je lunch, de was ophangen of opvouwen of de kleren voor de volgende dag klaarleggen. Allemaal handelingen waarbij je voorkomt dat je op het gaspedaal trapt. Dit heeft als positief effect dat je hierdoor makkelijker in slaap valt. Er zijn immers minder prikkels om te verwerken. Voorkom hier dat je teveel licht om je heen hebt want dit doet het effect teniet. 

Indien je bovenstaand, of het liefst een eigen ritueel hebt uitgevoerd vergroot je de kans dat je de ’slaap kan vatten’. Mocht dit niet genoeg zijn kun je aan de slag gaan met buikademhaling. Het effect van buikademhaling is dat je het rempedaal nog wat dieper naar beneden intrapt. Je wordt rustiger en kan beter ontspannen. Hierdoor zakt logischerwijs je hartslag en ademhaling iets. 

Waar je vroeger, of misschien nu nog steeds, wel eens tegen je kinderen zegt :’Ga maar schaapjes tellen als je niet kan slapen’, kunnen we dat nu nog steeds gaan toepassen alleen in een iets ander jasje. Neem een voor jouw prettige slaaphouding aan en adem volledig naar je buik. Ga nu terug tellen van 300 naar 0 maar noem de getallen in gedachten. Inademen gebeurd middels 3-0-0, uitademen doen we middels 2-9-9. inademen is 2-9-8 en uitademen wordt 2-9-7. Dit patroon blijf je gewoon herhalen totdat je slaapt. Het effect van de buikademhaling en het terug tellen zorgen ervoor dat je makkelijker kan ontspannen en daardoor weinig tot geen tijd hebt om over andere zaken na te denken.

 

Conclusie

Een ritueel voor jezelf opbouwen is het doorbreken van mogelijke een sterke gewoonte. Dit heeft als effect dat je jezelf leert remmen, vergelijkbaar met een rempedaal in een auto. In gevallen van televisie kijken word je niet meer wakker gehouden door het blauwe licht en de spannende serie maar kun je gemakkelijker ontspannen middels niet inspannende handelingen te gaan verrichten. Dit heeft als effect dat je sneller in slaap valt waardoor je ’s ochtends uitgerust wakker wordt. Want ook hier blijft de welbekende slogan van toepassen: 

Je bent wat je slaapt

Benieuwd naar wat we hier mee betekenen? Lees het in onze monsterpagina over slapen https://movital.nl/slapen/ en leer praktisch alle tips en tricks om je kwaliteit van slapen te verhogen. Dit is mogelijk niet voor iedereen direct toepasbaar en daardoor kan het zinvoller zijn om een persoonlijk slaapplan op te stellen. Maak daarvoor een afspraak met een vitaliteitstherapeut op www.movital.nl of kijk eens naar onze cursus Je bent wat je slaapt

Robin Sijbom is vitaliteitscoach bij MoVital. De opleiding tot vitaliteitscoach volgde hij bij Chivo kennisinstituut en deed daarnaast veel kennis en ervaring op bij MoVital onder leiding van vitaliteitstherapeut Peter Hagel. Onder het motto: Het is geen kwestie van positief denken, het is een kwestie van positief voelen helpt Robin graag mensen om meer uit hun leven te halen en de beste versie van zichzelf te worden.

Anderen bekeken ook: